Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

  1. Anasayfa
  2. Yerden Isıtma Sistemi Nedir?
Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Yerden ısıtma sistemleriyle ilgili pek çok şehir efsanesi duymuş olabilirsiniz. Uygulamasının, montajının, kullanımının ne kadar zor olduğu; evinizde bu tarz bir ısıtma sistemine sahip olmanın ne kadar pahalı olduğuna dair duyumlar almış olabilirsiniz.

Ancak günümüzün teknolojileriyle geliştirilen yerden ısıtma sistemleri parke, taş, seramik ve laminant gibi pek çok yer döşemesi ile kullanılabiliyor. Zeminden ısıtma, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir.

Günümüzde zeminden ısıtma sistemleri sulu ve elektrikli yerden ısıtma olarak iki şekilde uygulanabilmektedir.  Bunlardan en yaygını ise sulu yerden ısıtmadır.

YERDEN ISITMA ÇEŞİTLERİ

Elektrikli (kuru yöntem) zeminden ısıtma sistemlerinde zemine elektrik
kabloları bir ağ gibi döşenir. Su bazlı (ıslak yöntem) ısıtmada boru sistemi
vardır ve bu sistem sizin merkezi ısıtma ya da kombinize bağlıdır. Borular içinde su devir daim oldukça iç mekanlar ısınır.

HANGİ ZEMİN TİPLERİ İLE KULLANABİLİRİM?

Zeminden ısıtmada gönül rahatlığıyla tercih edebileceğiniz iki zemin tipi, seramik ve taştır. Bu iki zemin de çok çabuk ısınır ve ısıyı daha verimli bir biçimde mekanın tamamına dağıtır. Elbette siz ahşap, lamine, halı, vinil gibi farklı zemin kaplamalarını da tercih edebilirsiniz ama ısıyı transfer etme konusunda çok verimli olmayacaklardır.

Döşeme yaptırmadan önce bir uzmanından ne kadar ısıya ihtiyacınız olduğu ve tercih ettiğiniz zemin tipi yüzünden ne kadar ısı kaybettiğinizi öğrenebilirsiniz.

YERDEN ISITMANIN ARTILARI

  1. Çocuklar sağlık açısından kendilerine fazla dikkat etmezler. Koridor veya mutfak gibi alanlarda zemin seramik kaplı olduğu için zemin soğuk olur. Zeminden ısıtma sayesinde bu sorun ortadan kalkar, bastığınız her yer sıcaktır.
  2. Yakıttan %10 ile %15 arası tasarruf sağlar (metrekareye bağlı olarak değişir).
  3. Petek gibi fazla yer kaplamadığı için eşya yerleştirmesinde kolaylık aynı zamanda yerden tasarruf sağlar.
  4. Petek gibi is yapmadığı için evde temizlik problemi yaşanmaz.
  5. Radyatör kullanılan dairelerde her yıl petek temizliği yaptırmak gereklidir.
  6. Zeminden ısıtma sisteminde temizliği iki yılda bir yaptırmanız yeterli olacaktır.